Heeft mijn recreatiewoning een energielabel nodig?

Als eigenaar van een recreatiewoning ben je verplicht om bij verkoop of verhuur over een geldig energielabel te beschikken. De rijksoverheid heeft besloten dat dit voor verhuur geregeld moet zijn vóór 1 januari 2024. Deze verplichting is vastgelegd in de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen, welke door de rijksoverheid is omgezet in het Besluit energieprestatie gebouwen. 

Wat is een energielabel?

Een energielabel, ook wel bekend als een Energie Prestatie Certificaat (EPC), geeft informatie over de energiezuinigheid van een woning. Het wordt weergegeven in de vorm van een letter (A t/m G) en een kleurcode (groen tot rood). Een woning met een A-label is zeer energiezuinig, terwijl een woning met een G-label minder energiezuinig is.

Geldt een energielabel voor recreatiewoningen?

Ja, als eigenaar van een recreatiewoning ben je verplicht om bij verkoop of verhuur over een geldig energielabel te beschikken. Net als bij reguliere woningen is het verplicht om een energielabel te hebben bij verkoop of verhuur. Dit geldt zowel voor permanente als tijdelijke bewoning, dus ook als u uw recreatiewoning verhuurt aan vakantiegangers.

Hoe komt u aan een energielabel voor uw recreatiewoning?

Het verkrijgen van een energielabel voor uw recreatiewoning is een gestructureerd proces dat een aantal stappen omvat:

  1. Aanvraag: Dien je aanvraag snel en gemakkelijk in via onze website. Zodra de aanvraag is ingediend nemen we zo snel mogelijk contact met je op. 
  2. Afspraak: Via telefonisch contact plannen we een afspraak in. Onze adviseur komt bij jou langs om het pand te inspecteren. 
  3. Energielabel: Na de inspectie wordt jouw energielabel berekend en ontvang je deze via de mail!

Wat zijn de voordelen van een energielabel voor uw recreatiewoning?

Het hebben van een energielabel voor uw recreatiewoning biedt verschillende voordelen:

  • Inzicht in energiezuinigheid: U krijgt inzicht in hoe energiezuinig uw recreatiewoning is en welke maatregelen u kunt nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren.
  • Waardevoller vastgoed: Een energiezuinige recreatiewoning is aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders, wat de waarde van uw vastgoed kan verhogen.
  • Milieuvriendelijkheid: Het verminderen van het energieverbruik is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Zorg ervoor dat u voldoet aan de wettelijke vereisten en laat uw recreatiewoning beoordelen voor een energielabel. Dit zal niet alleen helpen om aan de regelgeving te voldoen, maar kan ook de aantrekkelijkheid en waarde van uw recreatiewoning vergroten.

Voor meer informatie en professioneel advies over energielabels voor recreatiewoningen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Het is tijd voor verandering

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen ondersteunen bij het verbeteren of aanvragen van uw energielabel. Samen kunnen we een verschil maken en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Vul hier je gegevens in voor een offerte